Symbolom jesene nie je len opadané lístie, ale aj tradičné jesenné plodiny, ktoré sa s odchodom leta začínajú objavovať v našej kuchyni. Osviežujúca studená kuchyňa, ktorá dominuje letu sa mení na teplú. Zvýšený jesenný apetít je ako stvorený pre experimentovanie s lahodnými prívarkami z tekvíc alebo chutnými koláčmi z jabĺk a hrušiek. Predtým, ako sa až po krk zakryjete do huňatej deky s knihou a šálkou šípkového čaju, vyskúšajte tento jednoduchý recept na tekvicovú polievku.
Tekvica plná vitamínov
Plodinou, ktorá je neodmysliteľne spätá s jeseňou je tekvica. Tá okrem dekoratívnej funkcie v podobe vyrezávaného strašiaka možno využiť aj v kuchyni. Okrem svojej nezameniteľnej chute vás možno prekvapí aj množstvom zdraviu prospešných látok, vitamínov a minerálov. Tekvica obsahuje mangán, draslík, vitamíny C a E a jej oranžová dužina je bohatá na betakarotén. Tekvica navyše pomáha vyplavovať z tela škodlivé látky a reguluje reguláciu vody v ľudskom tele. Taktiež pomáha redukovať tukové zásoby.
Na náš recept budeme potrebovať: 1 stredne veľkú tekvicu Hokkaido 1 cibuľu 1 mrkvu 3 strúčiky cesnaku 3 šálky kuracieho vývaru 2 lyžice olivového oleja štipku soli na dochutenie štipku čierneho korenia
Našu Hokkaido tekvicu ošúpeme, vyčistíme od semien a nakrájame na menšie kúsky. To isté urobíme s mrkvou, cesnakom a cibuľkou. Tekvicu spolu so zvyškom zeleniny restujeme v hrnci na olivovom oleji približne 5 minút.. Následne tieto prísady zalejeme vývarom a varíme v hrnci zakrytom pokrievkou až do zmäknutia všetkých surovín. Keď nám zelenina zmäkne, vypneme sporák a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Na záver už len dochutíme soľou a čiernym korením.
Už pripravenú krémovú polievku môžete podávať s lyžicou kyslej smotany na vrchu. Prípadne pridáme solené tekvicové jadierka či menej zdravé krutóny. Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládne aj úplný začiatočník bez predošlých skúseností.
Zima je obdobím, kedy sa nám často nechce vystrčiť nos z domu. No práve pohyb na čerstvom vzduchu alebo v príjemnom prostredí športových centier je spôsob, ako si udržať dobrú…
JARNÝ DETOX – POZITÍVA A NEGATÍVA
Jar je obdobím prebúdzajúcej sa prírody zo zimného spánku a akýmsi reštartom života okolo nás. Aj my vnímame tento prerod a nový štart. Máme viac energie, lepšiu…
AKO ZAČAŤ S BEHOM NA LYŽIACH
Slnkom zaliata zasnežená lúka, ľadový vzduch a pred vami bezchybná bežkárska stopa. Tak vyzerá ideálny deň nadšenca behu na lyžiach. Ak uvažujete, že…
Užívaj si leto, dovolenkuj s MultiSportom
Navštív kúpaliská, aquaparky, vodné športy, outdoorové aktivity,
spoznaj hrady, zámky, múzeá.
Máme tu prvý letný mesiac. Okrem bežných aktivít, na ktoré si…