Preskočiť obsah

Späť na kategórie

Recepty

Jednoduchý a rýchly recept na energetické tyčinky FlapJack

Jednoduchý a rýchly recept na energetické tyčinky FlapJack

29. január 2021

Poznáte zdravé energetické tyčinky FlapJack vyrobené z ovsených vločiek? Športovci a skúsení turisti na ne nedajú dopustiť. Dokážu rýchlo zasýtiť a doplniť sily pri náročných športových výkonoch a expedíciách. 

Kvalitný zdroj energie

FlapJack môže byť plnohodnotným jedlom na horách, ale aj zdrojom energie. Obsahuje pomerne málo bielkovín a veľa zložitých sacharidov. Nie je preto zdrojom rýchlej energie, naopak, povzbudí vás k vytrvalostným výkonom a je neodmysliteľným partnerom viacdňových výletov v prírode.

Prečo ovsené vločky?

Oproti pšenici sú ovsené vločky výživnejšie a výdatnejšie. Obsahujú tiež viac bielkovín, tuku a sacharidov. Vďaka svojej štruktúre sa vstrebávajú veľmi pomaly, takže energiu do ľudského organizmu uvoľňujú postupne. 

FlapJack je obľúbený predovšetkým vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch, ale prvé komerčne predávané produkty už nájdete aj v slovenských supermarketoch a na benzínových pumpách. 

My vás naučíme pripraviť si túto pochúťku u vás doma s použitím surovín, ktoré máte práve po ruke. Tyčinka by mala byť krehká a na rozdiel od granoly aj mäkká. Recept je možné vylepšovať a ingrediencie obmieňať podľa chuti. Základnou zložkou ostávajú len ovsené vločky. 

Budete potrebovať:

 

V prvom kroku si predhrejeme rúru na 180 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie. Ovsené vločky najprv nasypeme do misky. S pomocou rúk ich popučíme, nie však na úplnú múku. Vo vodnej kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme maslo s medom a štipkou soli. Medzitým v ďalšej miske za pomoc vidličky urobíme z banánov kašu. 

K ovseným vločkám primiešame rozpustené maslo a med a pridáme tiež banány a jedno celé vajce. Všetko poriadne zmiešame, až sa nám vytvorí jednotná hmota.

Túto hmotu dáme na plech s papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a vytvarujeme. Výsledná výška by mala byť okolo dvoch centimetrov. Plech vložíme do rozohriatej rúry na približne 20 až 25 minút. FlapJack je hotový v momente, keď okraje začnú trochu hnednúť.

Kreativite sa medze nekladú

Tento recept môžete ďalej vylepšovať a do zmesi pridávať rôzne druhy orechov, kokosové vločky alebo sušené ovocie. FlapJacky môžete vylepšiť aj chutnou čokoládovo-jogurtovou polevou, ktorá vás vďaka rýchlym cukrom spoľahlivo povzbudí.

Na polevu potrebujeme:

Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu a pomaly primiešavame neochutený biely jogurt. Vzniknutú zmes vylejeme na upečený FlapJack a rovnomerne rozotrieme. Necháme vychladnúť aspoň dve hodiny a po stuhnutí naporcujeme. 

Finálny produkt nám v chladničke vydrží čerstvý aj viac ako desať dní. Vy si ho môžete pribaliť ako olovrant do práce, na turistiku alebo len tak, keď dostanete chuť. 

Autori: Michal Haviar & Darina Sklenárová

wave

Ďalšie tipy na čítanie

Zdravé pizzové cesto 2x inak

26. 7. 2021

Vedeli ste, že približne 17 % všetkých reštaurácií na svete sú pizzérie a ročne si ľudia objednajú viac ako 5 miliárd donášok v typickej štvorcovej krabici? Táto talianska pochúťka…