Preskočiť obsah

Späť na kategórie

Recepty Sezónne

Vianočné medovníky rýchlo a zdravo

Vianočné medovníky rýchlo a zdravo

16.december 2021

Sviatky radosti a pokoja už nezadržateľne klopú na dvere. Počas Vianoc zvykneme konečne vypnúť a oddýchnuť si v kruhu najbližších. Obklopení rodinou a priateľmi čerpáme energiu na novoročné výzvy a pripravujeme sa na ostrý štart nového roka. K tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj stoly plné dobrého jedla a množstvo sladkých koláčov skonzumovaných pri pozeraní vianočných televíznych klasík. 

Pozor na sviatočné priberanie

Prepchávanie sa je esenciálnou súčasťou Vianoc, tak ako novoročné bilancovanie nadobudnutých kilogramov navyše. Tie treba krvopotne zhodiť striktnou diétou a športom. Aby sme tomuto začarovanému kruhu predišli, prinášame vám niekoľko tipov na zdravšie alternatívy tradičného vianočného pečiva a sladkostí. 

Symbol Vianočných sviatkov

Aké by to boli sviatky bez vône čerstvých medovníkov, ktorá postupne rozvonia celý dom. Toto vianočné pečivo patrí k najtradičnejším sladkým zákuskom s dlhou trvácnosťou. Pečieme ich zvyčajne už v prvej polovici decembra a potom sa iba modlíme, aby niečo ostalo aj na štedrovečerný stôl. V niektorých domácnostiach sa preto robia počas niekoľkých adventných večerov čerstvé várky. 

Zdravá alternatíva tradičného pečiva

Máme pre vás zdravšiu alternatívu tejto tradičnej pochúťky z celozrnnnej ražnej múky. Ani najväčší gurmán nepozná rozdiel, naopak ocení túto zdravšiu a fit verziu. Našimi perníkmi sa môžete prejedať s oveľa menšími výčitkami. Čo všetko na to potrebujete? Príprava sa takmer ničím nelíši od prípravy bežných medovníkov. Okrem cesta budete preto potrebovať aj plech na pečenie, valček a medovníkové formičky podľa vlastného výberu. Kreatívnejší dokonca môžu popustiť uzdu svojej fantázii a vymodelovať z cesta rôzne kreácie. 

Potrebujeme:

Prípravu zvládne úplne každý

Pri príprave cesta si ako prvé roztopíme maslo s medom v parnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Vzniknutú tekutú zmes necháme mierne odstáť. Následne zmiešame zvyšné suroviny z nášho zoznamu a na záver k nim primiešame roztopené maslo s medom. Vzniknutú masu dobre rozmiešame a necháme aspoň pár hodín odležať na chladnom mieste. Odležané cesto potom vyvaľkáme na nami preferovanú hrúbku a vykrajujeme samotné medovníčky. Zvyšné cesto opäť spojíme do jednoliatej masy a procedúru opakujeme. Medzitým si predhrejeme rúru na približne 170 stupňov a medovníčky pečieme zhruba 10 minút. Pred uložením do trúby nezabudneme cesto vymastiť margarínom alebo vystlať papierom na pečenie. Nechceme, aby sa nám naše výtvory prilepili. Predpripravené medovníčky môžeme pred vložením do predhriatej rúry ešte potrieť roztopeným maslom alebo rozšľahaným vajíčkom. Tie dodajú nášmu pečivu ten pravý lesk. Potom už len stačí vychutnávať si omamnú vôňu medu a škorice, ktorá je neodmysliteľne spätá s atmosférou Vianoc.

Autor: Michal Haviar

wave

Ďalšie tipy na čítanie

Bežecké lyžovanie pre každého

AKO ZAČAŤ S BEHOM NA LYŽIACH 
Slnkom zaliata zasnežená lúka, ľadový vzduch a pred vami bezchybná bežkárska stopa. Tak vyzerá ideálny deň nadšenca behu na lyžiach. Ak uvažujete, že sa necháte zlákať…

Minigolf, bicykle a lanové parky

Outdoorové leto s MultiSportom
Obdivujete hru gentlemanov na zelených trávnikov, ktorej úlohou je trafiť loptičku do jamky na čo najmenej úderov? Golfistom sa nestanete zo dňa na deň a pre skutočný…