Preskočiť obsah

Späť na kategórie

Recepty

Zdravé pizzové cesto 2x inak

Zdravé pizzové cesto 2x inak

26. 7. 2021


Vedeli ste, že približne 17 % všetkých reštaurácií na svete sú pizzérie a ročne si ľudia objednajú viac ako 5 miliárd donášok v typickej štvorcovej krabici? Táto talianska pochúťka zaručene patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na planéte. Pizza však nie je vhodným jedlom v redukčnej diéte, preto sme sa vám rozhodli predstaviť jej zdravšie alternatívy.

Pizza je jedinečná v množstve chutí a prísad, ktoré môžete použiť. Existuje nespočet divokých kombinácií a tvarov. Pizzové štangle, calzone či na sladko s ovocím a čokoládou. Pizza je dokonca tak populárna, že má svoj medzinárodný deň, ktorý pripadá na 9. februára a vo viacerých krajinách sa spája s oslavami či pokusmi o zápisy do Guinessovej knihy rekordov. Tento pokrm má aj svoje vlastné múzeum, ktoré nájdete v americkej Philadelphii. Zbierka zahŕňa množstvo popkultúrnych predmetov spojených s pizzou a jej históriou.

Ste milovníkom tejto okrúhlej dobroty z cesta, paradajkového základu a chutných prísad zapečených v peci? Vaša diéta vám však nedovolí konzumovať ju príliš často? Máme pre vás riešenie v podobe dvoch alternatívnych receptov na zdravú pizzu, po ktorej už nebudete musieť mať výčitky.


Tvarohové pizza cesto


Že pizza cesto môže byť aj plné bielkovín a chuťou sa stále približuje štandardnej variante vás presvedčí pizza z tvarohového cesta, ktorá zobrala v posledných rokoch všetky fitness portály útokom.

Budete potrebovať:

Cuketová pizza

Táto kombinácia sa síce svojim tvarom ponáša na tradičnú pizzu, netradičnou chuťou však nemusí ulahodiť každému. Je však zaujímavou alternatívou a experimentom, ktorý je hodný vyskúšania.

Na cuketové pizza cesto budete potrebovat:

V prvom kroku si nastrúhame cuketu, z ktorej vytlačíme prebytočnú vodu. Tento krok je dôležitý, ak nechcete, aby sa vám pizza počas pečenia rozpadla. Potom zmiešame všetky ostatné suroviny dokopy. Hotové cesto rozložíme na plech podstlaný papierom na pečenie a ako v prípade tvarohovej pizze si môžeme pomôcť tortovou formou k dosiahnutiu dokonalého tvaru. Pečieme približne 15 minút na 180°C a až následne pridávame oblohu podľa vlastnej chuti. Pizzu potom ešte dopečieme po dobu asi 10 minút spolu s oblohou. 

Tieto dva recepty sú len zlomkom stoviek vyskúšaných postupov, ktoré nájdete na internete. Alternatívou bežnej múky môže byť napríklad špaldová, ktorá sa chuťou najviac ponáša na klasickú hladkú múku. Odvážni môžu múku nahradiť ovsenými vločkami, múkou z ovsených vločiek či napríklad čerstvou brokolicou. 

Autor: Michal Haviar

wave

Ďalšie tipy na čítanie