X

Ako správne udržiavať hladinu vitamínu D

15. január 2021

Okrem chladného počasia si v zime musí ľudský organizmus zvykať aj na skracujúce sa dni a nedostatok prirodzeného príjmu vitamínu D. V kombinácii so sychravým počasím a nízkymi teplotami sme náchylnejší na ochorenia a naša obranyschopnosť nie je tak bojaschopná ako v lete. 

Chráňte svoje zdravie aj počas zimy

Toto obdobie je pre ľudské zdravie obzvlášť náročné. Ráno odchádzame do práce, ešte za brieždenia, a pri odchode domov je už čierna tma. Ľudskému organizmu chýba prirodzené vystavenie slnku a príjem drahocenného vitamínu D.

Počas letných mesiacoch je dobré krátkodobé vystavenie slnečnému žiareniu v čase obeda, počas zimných mesiacov je potrebné ho prijímať vo výživovom doplnku ideálne v kombinácii s rybím olejom,” hovorí výživová špecialistka Nutriadapt Ing. Veronika Hanáková.

 

Výživová špecialistka Nutriadapt Ing. Veronika Hanáková

Ľudská koža nie je vystavená slnku a prichádza tak o dôležitý zdroj tohto vitamínu, ktorý musíme doplniť iným spôsobom. Pod vplyvom slnečných lúčov sa v pokožke derivát cholesterolu mení na vitamín D3. Ideálnym zdrojom vitamínu D je teda vlastná syntéza v pokožke.  

Posilňuje kosti aj zuby

Správna hladina vitamínu D je kritický pre rast kostí a ich regeneráciu. Podľa Hanákovej je okrem posilnenej obranyschopnosti základnou funkciou vitamínu D regulácia hladiny fosforu v krvi. Tým sa podieľa na stavbe kostí, zubov a pôsobí proti osteoporóze. Taktiež zabraňuje paradentóze, teda úbytku kostnej hmoty na upevnenie zubov a napomáha pri znižovaní zápalov v ľudskom tele.

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D?

Nedostatok vitamínu D je v ľudskej populácii bežným javom. Už mierny nedostatok spôsobuje oslabenie imunity a zníženú obranyschopnosť organizmu v boji s infekciami v ľudskom tele. Dlhodobý deficit môže spôsobiť chorobné oslabenie kostí, vypadávanie zubov, podráždenosť a poruchy spánky, ako aj spomínanú osteoporózu. 

 

Viete, ktoré potraviny obsahujú vysokú hladinu vitamínu D? “Zdrojom prirodzene výskytu sú morské ryby. Výborným zdrojom je kvalitný celozrnný chlieb s rybacou nátierkou. Napr. obsah vitamínu D v potravinách (olej z pečene tresky 210 μg / 100 g , losos 13 μg, tuniak 7,5 μg, vajcia 1,8 μg),” vysvetľuje Hanáková.

Ako vypočítať správne dávkovanie

V tabuľkách a na internete sa stretávame s dvoma typmi jednotiek v súvislosti s dávkovaním vitamínov. Pre správne pochopenie, μgmikrogramy a táto jednotka sa využíva pri vitamínoch rozpustných vo vode. 

Ďalšou jednotkou je I.U., ktorá vyjadruje množstvo vitamínov rozpustných v tukoch. I.U. preto vyjadruje pre každý vitamín inú hmotnostnú jednotku. V prípade vitamínu D 1 I.U. = 0,025 μg. Pochopenie týchto jednotiek vám pomôže v lepšej orientácií  v dávkovaní jednotlivých vitamínov a výpočtoch vášho príjmu prostredníctvom potravy.

Odporúčaná dávka stúpa s vekom

Ak nejete ryby, je vhodné svoj jedálniček doplniť o výživový doplnok stravy. Na trhu nájdete rôzne druhy kapsúl, žuvacích tabliet či kvapiek. “Približná odporúčaná denná hodnota by mala predstavovať 5 μg. Táto hodnota s vekom stúpa. Osobám starším ako 55 rokov sa odporúča prijať okolo 15 μg a liečebná dávka je 25 μg denne,” dodáva výživová špecialistka Hanáková. 

Pozor na nadmerný príjem

Naopak nadmerný príjem vitamínu D sa môže podľa Hanákovej prejavovať bolesťami hlavy, náhlym smädom, nevoľnosťou a zvracaním. Za toxické sa pre dospelého človeka považuje dlhodobé užívanie dávky vyššej ako 10 000 U.I. denne. Všeobecne sa neodporúča prekročiť hranicu 4000 I.U. denne. 

Dlhodobý nadmerný príjem vitamínu D spôsobuje ukladanie vápnika vo svaloch, cievach, srdci a obličkách, čo môže viesť k ich zlyhaniu. Pri vysokých dávkach vápnika s vitamínom D sa môže zvyšovať riziko obličkových kameňov.

Autor: Michal Haviar